Forkortelser og termer

Undrer du dig nogle gange over, hvad forkertelserne står for? Vi har samlet en liste med almindelige forkortelser og termer inden for hosting samt deres betydninger.

1. DNS (Domain Name System)

Betydning: Domænenavnsystem
Beskrivelse: DNS fungerer som internettets telefonbog. Det oversætter menneskelæsbare domænenavne (som f.eks. www.eksempel.dk) til IP-adresser, som computere bruger til at identificere hinanden på nettet.

2. FTP (File Transfer Protocol)

Betydning: Filoverførselsprotokol
Beskrivelse: FTP er en standard netværksprotokol, der bruges til at overføre filer mellem en klient (computer) og en server over et netværk. Det bruges ofte til at uploade, downloade og administrere filer til hjemmesider.

3. HTTP (Hypertext Transfer Protocol)

Betydning: Hypertekstoverførselsprotokol
Beskrivelse: HTTP er en protokol, der bruges til at overføre data over internettet. Det er grundlaget for dataudvekslingen på websteder og bruges til at hente websider fra servere til din browser.

4. HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure)

Betydning: Sikker hypertekstoverførselsprotokol
Beskrivelse: HTTPS er en krypteret version af HTTP, som beskytter dataoverførslen mellem en bruger og en webserver. Det bruges til at sikre websteder og beskytte følsomme oplysninger som f.eks. login-oplysninger og betalingsdata.

5. SSL (Secure Sockets Layer)

Betydning: Sikker stikkontaktlag
Beskrivelse: SSL er en standardteknologi til at etablere en krypteret forbindelse mellem en server og en browser. Dette sikrer, at alle data, der overføres mellem dem, forbliver private. Det er ofte brugt sammen med HTTPS.

6. IP (Internet Protocol)

Betydning: Internetprotokol
Beskrivelse: IP er den primære protokol, der bruges til at sende data mellem computere på internettet. Hver enhed, der er tilsluttet internettet, har en unik IP-adresse, som bruges til at identificere og finde den på netværket.

7. PHP (Hypertext Preprocessor)

Betydning: Hypertekstforarbejder
Beskrivelse: PHP er et programmeringssprog, der primært bruges til at udvikle dynamiske hjemmesider og applikationer. Det kører på serveren og kan generere dynamisk indhold, som vises i en browser.

8. SQL (Structured Query Language)

Betydning: Struktureret spørgesprog
Beskrivelse: SQL er et sprog, der bruges til at administrere og forespørge data i databaser. Inden for hosting bruges det til at opbevare hjemmesiders data i form af titler, tekster, billedstier mm.

9. SSH (Secure Shell)

Betydning: Sikker skal
Beskrivelse: SSH er en netværksprotokol, der giver en sikker måde at få fjernadgang til servere over et usikkert netværk. Det bruges til at logge ind på servere og udføre kommandoer eller administrere systemer sikkert.

10. cPanel

Betydning: Control Panel
Beskrivelse: cPanel er en populær hosting-software, der gør det muligt for brugere at administrere deres webhotel via en grafisk brugerflade. Det bruges til at administrere domæner, e-mails, databaser og meget mere.

11. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol)

Betydning: Simpel mailoverførselsprotokol
Beskrivelse: SMTP bruges til at sende e-mails fra en klient (fx. et mailprogram) til en server og mellem servere. Det er den protokol, der bruges til at transportere e-mails på tværs af netværk, inklusive internettet.

12. IMAP (Internet Message Access Protocol)

Betydning: Internetmeddelelsesadgangsprotokol
Beskrivelse: IMAP bruges til at hente e-mails fra en mailserver. I modsætning til POP3 synkroniserer IMAP e-mails, så de kan tilgås fra flere enheder, mens de stadig gemmes på serveren.

13. POP3 (Post Office Protocol version 3)

Betydning: Postkontorprotokol version 3
Beskrivelse: POP3 er en protokol, der bruges til at hente e-mails fra en mailserver til en lokal computer. Når e-mails hentes med POP3, bliver de som regel slettet fra serveren.

14. CMS (Content Management System)

Betydning: Indholdsstyringssystem
Beskrivelse: CMS er software, der bruges til at oprette, administrere og ændre digitalt indhold på websites. Populære eksempler er WordPress, Joomla og Drupal.