Domæne med specialtegn

Jeg bliver i ny og næ spurgt til, om et domæne med specialtegn som æøå er noget, som jeg vil anbefale. Jeg synes, at tanken omkring det er meget god, men internettet er ikke skabt til underlige bogstaver, som vi har fundet på her i det nordiske. Derfor er det i praksis ikke altid at foretrække. Du skal derfor grundigt overveje, hvad domænet skal bruges til, og hvor udbredt det skal være.

Lad os starte med en fordel! Skal man præsentere sin virksomhed og sin hjemmeside over telefonen, og virksomhedens navn indeholder et specialtegn, så er det altså bare nemmere at præsentere sig med det navn, som virksomheden faktisk har. Har man ændret et ø til oe, så skal man jo lige huske at sige det på telefonen. Det er dog også den eneste fordel, som jeg personligt kan finde ved at have et domæne med specialtegn.

Lad os kigge på det lidt mere negative. En lang række systemer er ikke udviklet til at omfatte vores specialtegn. Man kan som regel komme udenom mange forhindringer, men det er som regel lidt bøvlet. Nogle mail-klienter kan fx ikke forstå specialtegnene og formår heller ikke at “oversætte” specialtegn til ASCII tegn, hvilket er nødvendigt for, at dit domæne kan indlæses korrekt. Vores eget cpanel system forstår heller ikke specialtegn, men det kan klares med de føromtalte ASCII tegn. Det er derfor ikke kritisk, men ens domæne-sti i ASCII tegn ser ikke særlig pæn ud. Vi har tidligere fået reaktionen “Det skal mit domæne bestemt ikke hedde”, da kunden så sit ASCII tegn domænenavn.

Hvordan eller hvornår er det så praktisk med et domæne med specialtegn? Det er det efter min mening, hvis du sørger for at købe domænet med både specialtegn og uden specialtegn. Så et domæne, der fx hedder københavn.dk også købes som koebenhavn.dk. På den måde kan man blot præsentere sin webadresse i telefonen eller i forretningssamtaler uden at skulle uddybe problematikken omkring specialtegnet. Her sørger man blot for at opsætte en viderestilling fra domænet med specialtegn til domænet uden specialtegn. Du kan dermed fx oprette mailen info@koebenhavn.dk, som jo er ganske fint.

Dette er en personlig mening og skal derfor ikke ses som en facitliste, da andre måske ser andre fordele ved det. Denne artikel skal blot åbne dine øjne for de problemstillinger, som man kan tage stilling til inden køb af et domæne.

Har artiklen overbevist dig om den rette løsning, så kan du købe et domæne og webhotel hos os ved at klikke her.

Om forfatteren
Michael

Michael Storm

Jeg er partner i nordicway ApS og har desuden over 10 års erfaring i online branchen som både designer og udvikler. Jeg er uddannet som multimediedesigner og har siden drevet flere selvstændige virksomheder. Med nordicway ApS ønsker jeg at tilbyde et kvalitetsprodukt til hjemmesideejere, og jeg vil bruge bloggen til at formidle brugbar viden til interesserede og potentielle kunder.